Uspon i pad generala Mladića (2005) - 45 min

Uspon i pad generala Mladića (2005) - 45 min

Film "Uspon i pad generala Mladića" predočava kontroverznu ličnost prvog čovjeka srpske vojske iz vremena posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini. Sada se on krije, nastojeći da izbjegne privođenje Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, gdje bi morao da odgovori na optužbe za genocid i zločine protiv čovječnosti. Njegov generalštab je već pred Tribunalom. Jedino njega još nema u Hagu. Kasni već deset godina.

Film preispituje mit o Ratku Mladiću kao vojniku, vođi, heroju i izuzetnom čovjeku. Mit je nastao kao instrument političke propagande. Bio je masovno prihvaćen i neosporavan, a sada se održava uglavnom u krugovima poraženih pristalica vojnog i nacionalnog projekta države svih Srba. Poljuljan je sve učestalijim otkrićima o karakteru i razmjerama zločina, javnim priznanjima krivice i osudama neselektivnog granatiranja Sarajeva i masovnog ubijanja civila u Srebrenici. To uveliko otklanja sumnje da su se stvari doista dogodile i da je upravo on stajao iza njih.

Predstavljanjem Ratka Mladića na obuhvatan i koliko je moguće sistematski način, uzimajući u obzir različita mišljenja o njemu i njegovim transformacijama, film nastoji da pruži materijal za razmišljanje svakom zainteresovanom gledaocu, bez obzira na uvjerenja i sklonosti.