PAVO URBAN - GRANATIRANJE DUBROVNIKA

KAMENA PRAŠINA NAD GRADOM - PAVO URBAN 6.12.1991.

Na današnji dan prije trideset godina (6.12.1991) u Dubrovniku, na svom posljednjem zadatku ratnog reportera Slobodne Dalmacije i Dubrovačkog vjesnika, poginuo je dvadesettrogodišnji snimatelj i fotograf Pavo Urban.

Pogođen je šrapnelom minobacačke granate kraj Vrata od Ploča, odakle je od ranog jutra snimao artiljerijski napad na staro gradsko jezgro Dubrovnika, dokumentujući bezobzirno razaranje zaštićenih spomenika istorijske i kulturne baštine - ne samo Hrvatske ili regije - već i  cijelog svijeta.

U seriji fotografija snimljenih neposredno pred pogibiju, zabilježene su brojne artiljerijske i minobacačke granate koje su pogađale Stradun i zaštićene građevine i spomenike u njegovoj blizini. Na samom mjestu pogibije, u neposrednoj blizini Orlandovog stupa, snimljena je njegova poslednja fotografija, kasnije nazvana “Kamena prašina nad Gradom”.

Urbanovi snimci granatiranja Dubrovnika od 6.12.1991, koje možete pogledati na SENSE online izložbi https://www.pavourbanizlozba.sensecentar.org/ ubrajaju se danas među najbolje ratne fotografije nastale na ovim prostorima.